SM-keskimatka, Savonlinna

Sm-keskimatka Savonlinnassa

Laivelta lähti pieni mutta sitäkin sisukkaampi joukko Savonlinnaan suomenmestaruuksia ratkomaan. Essi, Kukkis ja Mikko suuntasivat mustan bemarin kaakkoa päin perjantaina iltapäivällä. Tietenkin vasta sen jälkeen kuin koulupäivä oli kunnialla suoritettu. Matka sujui hyvin rattoisasti jutellen, huonoa musiikkia kuunnellen ja Essiä kiusaamalla. Päästinpä kokeilemaan Saimaan vesistöjen lossin toimivuutta. Hyvin näytti toimivan, kun lossi saapui kuin tilattuna samaan aikaan rannalle meidän kanssa. Majoitukseen päästiin hyvissä ajoin vähän ennen yhdeksää. Pikaisen iltapalan ja saunomisen jälkeen oli nukkuman meno aika. (Tosin yksi alkoi nukkua, yksi yritti nukkua ja yksi oli vielä hetken valveilla.)

Aamulla kello soi 6.05. Kaikki tietenkin ponkaisi reippaasti ylös, ja silmät kirkkaina käytiin aamutouhuihin. Suolaisen aamupuuron jälkeen oli lähtö kohti sm-kisanäyttämöä. Matkalla kuului yhden jos toisenkin suusta sanat " mua jännittää". Valitettavasti jännitys näytti vaikuttavan kaikkien suorituksiin karsinnassa. Mikko pääsi huikeiden rankin pisteiden ansioista laivelaisista ensimmäisenä metsään. Alun haparointien jälkeen jysähti oikein kunnolla, nimittäin tämän kauden ylivoimaisesti isoin pummi. Tuli oikein megapummi isolla M:lla (15min parhaasta väliajasta). Matka kohti B-finaalia saattoi alkaa. Kukka-Maaria oli seuraavana vuorossa, joka oli kuitenkin ensimmäinen laivelainen maalissa. Se ei kuitenkaan tällä kertaa riittänyt. Kolme ensimmäistä rastia ei oikein onnistunut, joten Kukkiskin oli maalin tullessa valmis B-finaaliin. Loppu tuli Maarian Kukalla tosi mallikkaasti lähes kärjen vauhtia. Kukkiksen kommentti karsinnan jälkeen: " Tämän suunnistuksen pitäisi alkaa aina kolmannelta rastilta."

Viimeisenä meistä pääsi metsään Essi, mikä tarkoittaa sm-kisoissa korkeita rankin pisteitä. Tietämättä mitään Kukka-Maarian suunnistamisesta Essi teki Kukkikset. Toisin sanoen pummasi ensimmäiset rastit ja tuli lopun virhettä melkein kärjen vauhtia. Essin ja Kukkiksen väliaikalaput näyttivät hyvin paljon samanlaisilta. Essikään ei luonnollisesti ollut tyytyväinen suunnistukseensa. Essin kohtalo oli Mikon ja Kukkiksen tapaan B-finaali ja siellä menestystä tavoittelemaan.

B-finaalia odotellessa oli hyvin aikaa käydä syömässä ja shoppailla kelterin kaupassa. Lopulta pienten nokosten jälkeen sai vaihtaa taas suunnistuskamat takaisin päälle ja aloittaa finaaliin valmistautuminen. Paras mielenkiinto taisi jäädä kaikilla karsintaan, mutta siitä huolimatta lähdettiin luottavaisin mieleen verkkaamaan. Mikko starttasi jälleen ensimmäisenä laivelaisten joukosta. Tällä kertaa ensimmäinen rasti tuntui ylivoimaiselta, mutta löytyihän se sieltä jyrkänteen alta pienen pohdiskelun jälkeen. Valitettavasti siinä pohdiskelussa tuhraantui viisi minuuttia ylimääräistä, joten yrittäminen loppui siihen ja loppu tuli suunnistellen. Kukkiskaan ei pystynyt parhaimpaa finaalissa, vaan joutui jonkun verran etsimään rasteja. Keskittyminen ei vaikuttanut olevan sataprosenttisesti suunnistuksessa. Essillä oli Mikon tapaan vaikeuksia ensimmäisen rastin löytämisessä. Muutakin pientä koukeroa tuli Essin suunnistukseen, joten kärkisijoihin ei tällä kertaa ollut Essillä mahdollisuuksia. Lopulliset sijoitukset olivat Mikko B-finaalin 21, sm-sijoitus 61; Kukkis sama kuin Mikolla ja Essillä B-finaalin 38, sm-sijoitus 78. Sijoitukset eivät anna koko kuvaa menestymisestä, koska osallistuja määrät olivat kaikissa sarjoissa erilaiset. Essin taakse jäi eninten kilpailijoita. (Mikko)