Nuorten Jukola 2009, Vaasa

Nuorten Jukola Vaasassa

Laiven nuoret suunnistivat hienosti Vaasassa käydyssä Nuorten Jukola viestitapahtumassa. Loppusijoitus oli erittäin tasaisessa kilpailussa 53, joka sivuaa Laitasaaren Vedon kaikkien aikojen parasta Nuorten Jukola sijoitusta. Laive saavutti saman sijoituksen vuonna 2004 Lieksassa. Silloin joukkueessa suunnistivat Maarit Nummi, Satu Väyrynen, Jutta Salmela, Mikko Kesälä, Jenni Rahko, Milla Lotvonen ja Miika Lotvonen.

Vaasassa ei nähty yhtään Laiven vuoden 2004 Nuorten Jukolan juoksijaa kilpailunumero päällä. Vaasassa suunnistivat Aleksi Karppinen, Essi Lotvonen, Sirpa Suvanne, Jaakko Heikkinen, Kaisa Karjalainen, Kukka-Maaria Karppinen ja Juho Rahko. Aleksi näytti aloitusosuudella vauhtia isommille ja tuli hienosti kaksi vuotta nuorempana vaihtoon 21:nä, vain 1.37 kärkeä perässä. Hienoa suoritusta vielä korosti, että Pohjantähti oli jäljessä ja Laive parhaana Pohjoissuomalaisena joukkueena.

Toista osuutta lähti viemään Essi kovien poikien seurassa. Hän ei antanut poikien kovan vaihdin häiritä, vaan suunnisti tarkasti ja juoksi hyvin. Essi tuli neljäntenä tyttönä vaihtoon. Pojat mukaan laskettuna Laiven sijoitus oli toisen osuuden jälkeen 42:n, mikä oli todella loistava paikka lähteä kahdelle lyhyelle osuudelle. Sirpa joutui suunnistamaan puolikuntoisena ja vielä kipeällä jalalla, mutta se ei näyttänyt lähtöviitoituksella paljon menoa haittaavan, vaan Sirpa lähti vauhdikkaasti ja päättäväisenä metsään. Loppusuoralla Sirpan juoksusta näki jo nuhan vaikutuksen, kun juoksu ei ollut enää yhtä lennokasta kuin alussa. Hienosti ja virheettömästi Sirpa kuitenkin tuli ollen vaihdossa 40 ja pitäen Pohjantähden edelleen takanaan. Laive on ollut nyt jo kolme osuutta paras Pohjoissuomalainen joukkue.

Neljännelle osuudelle lähti Nuorten Jukolan ensikertalainen Jaakko. Sitä ei kuitenkaan menossa huomannut. Jaakon ensimmäiset kommentit maaliin tulon jälkeen: " Tosi hyvin meni." Niin se todellakin meni. Jaakko nosti Laiven mahtavasti 32 sijalle ja kasvatti samalla eroa Pohjantähden joukkueisiin. Viidennelle osuudelle pinkaisi Kaisa ehkä turhankin innokkaasti tehden ikävän virheen heti ensimmäiselle rastille. Loppuradan Kaisa tuli sitten hienosti, vaikka omien sanojen mukaan meinasi olla tuskaa juosta. Laiven sijoitus vaihdossa viidennen osuuden jälkeen oli edelleen hyvä sen ollessa 63. Nyt ensimmäistä kertaa Pohjantähden ykkösjoukkue oli edellä vaihdossa.

Kukka-Maaria lähti ajamaan Pohjantähden joukkuetta kiinni. Kiinni hän sen saikin, mutta lopussa pieni huolimattomuus kostautui ja Pohjantähti tuli kahden joukkueen voimin laivelaisten ohi. Loppuviitoituksella juoksivat yhtä aikaan Pohjantähden kakkosjoukkueen Saana, -ykkösjoukkueen Elli ja Kukkis. Erot olivat sormilla laskettavissa. Kukka-Maaria nosti Laiven sijoitusta hienosti ollen vaihdossa 53.

Juho lähti ankkuri osuudelle tapansa mukaan keskittyneesti, eikä antanut tiukan paikan ja muiden suunnistajien häiritä suoritusta. Pohjantähden Sm-tason ankkureille Juho ei mahtanut mitään, vaan ne menivät menojaan saman tien. Juho kuitenkin suunnisti erittäin mallikkaasti kaksi vuotta vanhempien seurassa tuoden Laiven maaliin samalla sijoituksella kuin lähtikin. Oma aikatavoite alittui hienosti viidellä minuutilla.

Harmittavasti 50:nen parhaan joukkoon sijoittuminen jäi toiseen kertaa, eikä Laiven kaikkien aikojen paras Nuorten Jukola sijoitus parantunut. Sija oli joka tapauksessa mahtava, paras pitkään aikaan. Laive johti reippaasti yli puolet viestistä Pohjantähden joukkueita, mikä antoi mukavasti kuittaamisen aihetta illalla majapaikassa. Oulun- ja Lapinläänistä ei löytynyt kuin kaksi Pohjantähdenjoukkuetta, jotka olivat parempia. Laive oli siis kolmanneksi paras Pohjoissuomalainen joukkue! (Lappi mukaan laskettuna). Lisäksi ero voittajaan oli Laivella historiansa pienin vain 36min 15s yli kolmen tunnin kilpailussa. Onnittelut siitä kaikille suunnistajille!

-Mikko